Com puc reclamar les pensions d’aliments impagades?
Una de les preguntes més freqüents és aquella referent a les accions que podem emprendre per reclamar pensions d’aliments que el progenitor obligat al pagament no ha abonat. Sovint acudeixen al nostre despatx progenitors amb la mateixa situació: “la meva ex parella no em paga la pensió, què puc fer?“.
Doncs bé, davant aquest incompliment, hi ha dues vies per reclamar el pagament: acudir a la via civil a través d’un procediment d’execució forçosa de la sentència per impagament de pensió d’aliments; o bé acudir a la via penal presentat una denúncia per impagament de la pensió.
En aquesta entrada del bloc, explicarem l’opció de presentar una demanda d’execució de sentència en la qual sol·licitarem que s’executi la sentència de divorci, separació o mesures sobre els fills en la qual es troba regulada l’obligació del pagament de la pensió d’aliments .
Quins documents necessito per poder presentar la demanda d’execució?
Juntament amb la demanda, haurem d’acompanyar la sentència que pretenem executar així com els extractes bancaris per acreditar els mesos que la pensió d’aliments no ha estat abonada. I, en el cas que s’hagués reclamat el pagament d’aquestes pensions de forma extrajudicial per exemple mitjançant burofax o qualsevol altre mètode, també ho acreditarem.
A més, és important que en la demanda apareguin de forma detallada i ordenada els mesos impagats així com les quantitats, les actualitzacions d’IPC i els interessos meritats.
Quin procediment es seguirà?
Un cop presentada la demanda, el jutge ha de dictar interlocutòria d’execució per la quantitat reclamada, i se li notificarà al demandat donant-li trasllat perquè dins el termini concedit pagui el que deu o procedeixi a contestar la demanda, podent al·legar únicament els motius d’oposició taxats en la llei.
En cas que es resolgui favorablement per la quantitat que es reclama, l’obligat al pagament haurà d’abonar la quantia en qüestió, i en cas de no fer-ho es procedirà a l’embargament de la nòmina, comptes bancaris i, si s’escau, dels seus béns.
Hi ha algun termini de prescripció per poder reclamar l’impagament de la pensió d’aliments?
Si. A Catalunya, el termini de prescripció de la reclamació de la pensió d’aliments és de tres anys, mentre que a la resta d’Espanya el termini de prescripció és de cinc anys.
I si l’obligat al pagament es declara insolvent?
Ser insolvent no és motiu d’oposició a l’execució de la sentència. No obstant, en el cas que no es localitzin béns per poder embargar, el demandant no podrà disposar de les quantitats degudes. Tot i així, l’obligació al pagament seguirà vigent fins al moment en què el demandat esdevingui a millor fortuna. Per això, serà important anar ampliant l’execució del que es deu per tal que l’acció no prescrigui.
Per Mariona Arpí, advocada de Legal&Familia.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!