Puc deixar de pagar la pensió d’aliments si els meus ingressos s’han vist reduïts a conseqüència del COVID-19?
Com a conseqüència de l’actual situació del Covid-19 són molts progenitors els que han perdut el seu lloc de treball, s’han vist afectats per un ERTE o han vist reduïts els seus ingressos. Per consegüent, una de les preguntes més habituals que rebem aquests dies és la següent:
Puc no pagar la pensió d’aliments? Puc abonar una quantitat menor?
La pensió d’aliments no pot deixar d’abonar-se, ja que es tracta d’una obligació legal dels progenitors que de no assumir-la generarà un deute que es podrà reclamar en un futur. Per això, recomanem que en la mesura que sigui possible els progenitors arribin a un acord per a reduir temporalment la pensió d’aliments si algun d’ells ha vist modificada substancialment la seva capacitat econòmica, acord que haurà de ser homologat judicialment.
De no ser possible un acord, i amb la intenció de no prolongar la situació al progenitor que sol·licita tal reducció, podrà interposar-se la corresponent demanda sol·licitant la modificació de la quantia de la pensió d’aliments. En aquest sentit, el passat 30 d’abril va entrar en vigor el Reial Decret 16/2020, de 28 d’abril, de mesures processals i organitzatives per a fer front al COVID-19 en l’àmbit de l’Administració de Justícia, el qual regula en els articles 3 a 5 un “procediment especial i sumari en matèria de família” que serà aplicable durant la vigència de l’estat d’alarma i fins a tres mesos després de la seva finalització.
Aquest Reial Decret estableix que es decidiran a través d’aquest procediment especial aquelles demandes que tinguin per objecte revisar les mesures definitives sobre pensió d’aliments reconegudes als fills per haver variat substancialment les circumstàncies econòmiques de cònjuges i progenitors a conseqüència de la crisi sanitària produïda pel covid-19.
Perquè aquesta demanda prosperi serà fonamental acreditar un canvi substancial de les circumstàncies econòmiques d’aquell progenitor que ha sol·licitat la revisió respecte a aquelles circumstàncies que es varen tenir en compte en el moment d’adoptar les mesures definitives, de fet, el mateix Reial Decret exigeix que amb la demanda s’acompanyi:
- Certificat expedit per l’entitat gestora de les prestacions en el qual figuri la quantia mensual percebuda en concepte de prestacions o subsidis d’atur, en el cas que el progenitor es trobi en situació legal d’atur.
- O un certificat expedit per l’Agència Tributària que acrediti el cessament d’activitat o disminució d’ingressos del demandant, en el cas que aquest sigui treballador per compte propi.
Un cop admesa a tràmit la demanda, es citarà a les parts i al Ministeri Fiscal a una vista que haurà de celebrar-se dins dels deu dies hàbils següents a la data d’admissió de la demanda i la sentència podrà ser dictada dins dels tres dies següents.
Finalment, l’article 7 d’aquest Reial Decret estableix que des de l’aixecament de la suspensió dels terminis processals i fins al 31 de desembre de 2020 aquests assumptes de dret de família sotmesos al procediment especial es tramitaran amb caràcter preferent. En conseqüència, aquells progenitors que s’hagin vist afectats econòmicament per l’actual situació de pandèmia podran sol·licitar la modificació de la pensió d’aliments a través d’un procediment especial que gaudeix d’un caràcter preferent respecte als altres.
Mariona Arpí, advocada de Legal&Familia.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!