L’ampliació del permís de paternitat a vuit setmanes.

Aquesta setmana ha entrat en vigor el permís de paternitat de vuit setmanes. Al gener de 2017 el permís es va ampliar de dos a quatre setmanes, al gener de 2018 es va ampliar a cinc setmanes i aquest cop ja s’ha ampliat fins a les vuit setmanes. La previsió és anar incrementant el permís de forma progressiva fins a poder-lo equiparar amb el permís de maternitat, de manera que l’any 2021 es preveu arribar a les 16 setmanes. Així doncs, en 2021 els dos permisos seran iguals i intransferibles per a tots dos progenitors i passarà a dir-se permís per naixement.

 

L’objectiu és equiparar els permisos entre homes i dones perquè tots dos puguin treballar i compaginar la cura del fill amb les seves parelles, així com seguir lluitant perquè homes i dones estiguin en igualtat de condicions a l’hora de postular-se per un mateix lloc de treball , fent desaparèixer la idea de l’empresari de no contractar a la dona pels perjudicis que pugui causar-li la baixa maternal.

 

Si bé és cert que les vuit setmanes de baixa paternal dels homes queden molt lluny d’assolir les setze setmanes que li corresponen a la mare per baixa maternal, aquestes ampliacions de baixa paternal ens mostren que anem pel bon camí, tot i que encara quedi molta feina per fer i drets pels quals lluitar. És important treballar perquè homes i dones acabin tenint el mateix període de baixa, d’aquesta manera aconseguirem que tots dos progenitors puguin compaginar de la mateixa manera la cura dels seus fills, i puguin estar en igualtat de condicions a l’hora de postular-se a una mateixa oferta laboral.

 

Com puc gaudir d’aquestes vuit setmanes?

Les dues primeres setmanes s’han de gaudir immediatament després del part o adopció, i les sis setmanes restants es poden repartir durant els primers dotze mesos del fill/a.

 

Com i on he de tramitar el permís per paternitat?

Per sol·licitar el permís per paternitat cal acudir a les oficies de la Seguretat Social i sol·licitar la baixa. Caldrà que portem el llibre de família, certificat literal de naixement del fill / a, el Document Nacional d’Identitat, la nòmina corresponent al mes anterior del naixement del nadó, certificat de l’empresa amb les bases de cotització, certificat de baixa, la domiciliació bancària perquè es realitzi l’ingrés i la sol·licitud de la baixa emplenada.

 

Qui pot cobrar el permís de paternitat?

Igual que ocorre amb la baixa maternal, cal estar donat d’alta a la Seguretat Social o en situació assimilada d’alta (per exemple, cobrant l’atur), així com haver cobrat un període mínim de 180 dies dins dels últims set anys o 360 dies al llarg de la vida laboral.

 

 

 

Per Mariona Arpí, advocada de Legal&Familia.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari