Podem escollir l’ordre dels cognoms dels nostres fills?

Amb la reforma de la Llei del Registre Civil, el cognom patern ha deixat de tenir preferència respecte al de la mare a l’hora de registrat als recent nascuts, i l’ordre dels cognoms haurà de ser consensuat entre tots dos progenitores.

Llegir més

Qui ha d’assumir el pagament de les despeses universitàries dels fills?

Una de les situacions més comunes ens la trobem quan els fills acaben l’etapa escola i comencen els estudis universitaris. Arribat aquest moment, se’ns planteja la qüestió de si aquesta despesa es reconeix com a ordinària o bé extraordinària, i si hi ha el mateix grau d’implicació econòmica si es tracta d’universitat pública o privada.
Llegir més

La tornada a l’escola: Qui ha d’assumir les despeses escolars que es generen a l’inici del curs?

A pocs dies de començar l’escola, sorgeixen nombrosos dubtes sobre les despeses escolars i qui els ha d’assumir. De fet, una de les preguntes més freqüents que rebem aquests dies és si aquestes despeses escolars que es generen a l’inici de curs estan inclosos dins de la pensió d’aliments o si en cas contrari es tracta d’una despesa extraordinària.

Llegir més

Dubtes més freqüents sobre la tramitació del divorci.

En aquesta entrada del bloc, resoldrem algunes de les preguntes més freqüents que solen sorgir a l’hora de tramitar el divorci o la separació.

Llegir més

Com puc reclamar les pensions d’aliments impagades?

Una de les preguntes més freqüents és aquella referent a les accions que podem emprendre per reclamar pensions d’aliments que el progenitor obligat al pagament no ha abonat. Sovint acudeixen al nostre despatx progenitors amb la mateixa situació: “la meva ex parella no em paga la pensió, què puc fer?“.

Llegir més

Me’n vull anar de vacances fora del país amb el meu fill/a. Necessito l’autorització de l’altre progenitor?

Ara que s’acosten les vacances d’estiu, molts progenitors comencen a organitzar els seus viatges fora del país al costat dels seus fills, i és quan sorgeix una de les preguntes més comunes…. Necessiten els pares o mares separats autorització de l’altre progenitor per viatjar amb els seus fills fora del país?

Llegir més

Requisits per a l’atribució de la guarda i custòdia compartida

Són moltes les preguntes que giren entorn de la custòdia compartida, i en concret si l’edat mínima dels fills o el pagament de la pensió d’aliments són requisits indispensables per a la seva concessió. Per això, en aquest article tractarem els requisits i criteris que es ponderen a l’hora de determinar el règim de custòdia compartida.

Llegir més

Quines conseqüències pot comportar el divorci o la dissolució de la parella de fet en el permís de residència?

En aquells casos en que un estranger nacional d’un tercer estat contrau matrimoni o bé s’inscriu com a parella de fet amb un ciutadà/na espanyol, sorgeix el dret a sol·licitar la targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea.

Llegir més

Ens volem inscriure com a parella de fet. Què hem de fer?

L’abril del 2017 es va crear el registre de parelles estables de Catalunya, el qual permet que totes aquelles parelles que compleixin els requisits que exigeix el codi civil de Catalunya per a ser reconeguts com a parella de fet, s’hi puguin inscriure.

Llegir més

L’ampliació del permís de paternitat a vuit setmanes.

Aquesta setmana ha entrat en vigor el permís de paternitat de vuit setmanes. Al gener de 2017 el permís es va ampliar de dos a quatre setmanes, al gener de 2018 es va ampliar a cinc setmanes i aquest cop ja s’ha ampliat fins a les vuit setmanes. La previsió és anar incrementant el permís de forma progressiva fins a poder-lo equiparar amb el permís de maternitat, de manera que l’any 2021 es preveu arribar a les 16 setmanes. Així doncs, en 2021 els dos permisos seran iguals i intransferibles per a tots dos progenitors i passarà a dir-se permís per naixement.

Llegir més