Requisits per a l’atribució de la guarda i custòdia compartida

Són moltes les preguntes que giren entorn de la custòdia compartida, i en concret si l’edat mínima dels fills o el pagament de la pensió d’aliments són requisits indispensables per a la seva concessió. Per això, en aquest article tractarem els requisits i criteris que es ponderen a l’hora de determinar el règim de custòdia compartida.

La separació o divorci dels progenitors no suposarà una pèrdua dels drets i obligacions dels progenitors envers als menors, tret que s’acordi la privació o la suspensió de l’exercici de la potestat. Per això, davant d’aquesta situació, es partirà de la base que la custòdia compartida s’establirà com a règim general, de manera que serà necessari buscar el sistema adequat atenent a les circumstàncies concretes de cada cas.

 

Quins són els requisits per acordar una custòdia compartida?

El Codi Civil de Catalunya estableix una sèrie de criteris per a determinar el règim i la forma per exercir la guarda, entre ells els següents:

  • La vinculació afectiva entre els fills i cadascun dels progenitors. És important analitzar el vincle i relació que tenen els menors amb cadascun dels progenitors, la qual cosa dependrà també de l’edat dels mateixos i de les seves necessitats.
  • L’aptitud dels progenitors per a garantir el benestar dels fills i la possibilitat de procurar-li un entorn adequat d’acord amb la seva edat.
  • L’actitud de cadascun dels progenitors per cooperar amb l’altre. El fet que entre els progenitors hi hagi bona relació serà un punt important per adoptar la custòdia compartida, si bé és cert que en el cas que hi hagi confrontació entre ells no es podrà utilitzar com únic motiu de la seva denegació.
  • El temps que cadascun dels progenitors havia dedicat a l’atenció dels fills abans de la ruptura, i les tasques que exercia. Es tindrà en compte l’organització familiar duta a terme abans de la ruptura, és a dir, el temps que cada progenitor ha passat amb els menors, qui portava i recollia els menors a l’escola i activitats extraescolars, etc.
  • L’opinió expressada pels fills. Per al cas en què els menors tinguin 12 o més anys, podran ser escoltats pel jutge per manifestar les seves preferències pel que fa al règim de custòdia.
  • Els acords en previsió de la ruptura o adoptats fora de conveni abans d’iniciar-se el procediment.
  • La situació dels domicilis dels progenitors, i els horaris i activitats dels fills i dels progenitors. Aquests aspectes seran importants per poder gestionar una millor organització de les funcions parentals. Es valorarà positivament el fet que els domicilis dels progenitors estiguin a prop l’un de l’altre, que els horaris laborals dels progenitors permeti compaginar la cura dels menors, entre d’altres.

 

Quan l’anàlisi d’aquests criteris determini que els mateixos són favorables per als menors i permetin aconseguir una bona adaptació de les estades i un bon exercici de les funcions parentals, s’acordarà un règim de guarda i custòdia compartida.

Per exemple, en el cas en què els progenitors resideixin a la mateixa localitat, a prop del col·legi dels menors, amb horaris laborals que permetin compaginar la cura dels fills per les tardes i / o nits, i tots dos presentin aptituds per exercir la guarda dels menors, no hi hauria cap motiu per no acordar l’exercici compartit.

 

Si estàs passant per una separació o divorci i consideres que el millor per a tu i per als teus fills és la custòdia compartida, o bé vol modificar el conveni regulador…. Posa’t en contacte amb nosaltres!

 

 

Per Mariona Arpí, advocada de Legal&Familia

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari