La publicació de fotografies dels fills menor d’edat a les xarxes socials requereix del consentiment de tots dos progenitors
És una realitat que l’ús de les xarxes socials com Facebook, Instagram o WhatsApp, entre d’altres, continua essent una tendència a l’alça. Compartir cada moment significatiu del nostre dia a dia (i del dels nostres fills) s’ha convertit en un fet molt freqüent, el que ha provocat que molts menors ja tinguin una identitat digital a les xarxes socials dels seus pares més que consolidada.
Una recent sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona ha determinat que es requereix el consentiment de tots dos progenitors per a la publicació d’una fotografia del fill menor a Internet. Dita sentència es dicta en el marc d’un procediment contenciós de regulació de guarda, custòdia i aliments del fill menor de la parella, en què el pare va sol·licitar la prohibició de publicar fotos del fill en les xarxes socials llevat conformitat d’ambdós progenitors.
Aquesta sentència argumenta que la tendència actual consistent en “la publicació d’imatges de menors per part dels pares, amics i familiars de forma automàtica i imprudent, mitjançant la qual es dóna lloc a una exposició excessiva de la privacitat del menor, sense ponderar tant sols si en el futur podran sentir-se molestos o ofesos, al marge de la utilització i manipulació per tercers “, no pot servir per “justificar la manca de les necessàries i suficients exigències en la defensa i consideració d’aquest dret fonamental del fill “. De manera que en pretendre un progenitor la publicació de fotos del seu fill menor en les xarxes socials ha de demanar prèviament el consentiment de l’altre progenitor.
Però… Què passa quan un progenitor no dóna el seu consentiment per a la publicació de fotos del menor a les xarxes socials? En aquests casos, el progenitor interessat en publicar les fotografies podrà acudir a la via judicial per sol·licitar l’autorització corresponent. I serà el jutge qui, després de sentir a tots dos progenitors i al fill si té més de dotze anys, atribuirà la facultat de decidir al pare o la mare.
L’Audiència ha entès que la decisió de publicar una fotografia del fill menor a internet pertany a l’àmbit de la pàtria potestat que exerceixen els dos progenitors, de manera que és un dret que els dos ostenten i pel qual han de vetllar perquè el mateix sigui degudament protegit i salvaguardat. En definitiva, recull el tribunal que el tema de la imatge i intimitat d’un menor és tan delicat i de tanta transcendència que han de ser els dos progenitors els que decideixin i consenteixin conjuntament, excepte en els casos de privació o suspensió de la pàtria potestat.
Per Mariona Arpí, advocada de Legal&Família.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!