Què podem fer si no ens posem d’acord en l’elecció del centre escolar dels nostres fills?

Parlem d’aquelles situacions en les que els progenitors no es posen d’acord en relació a l’elecció del centre escolar en el qual escolaritzar als menors, sobre la manera d’assumir del seu cost o inclús sobre un possible canvi d’escola.

L’elecció del centre escolar, o el seu possible canvi, afecta a l’exercici conjunt de les funcions derivades de la pàtria potestat i per tant es tractarà d’una decisió que haurà de ser consensuada entre ambdós progenitors i que no es podrà prendre unilateralment per un d’ells.

En aquest sentit, l’article 236-11 del Codi Civil Català estableix que el progenitor guardador, llevat que l’autoritat judicial disposi una altra cosa, necessitarà el consentiment exprés o tàcit de l’altre per decidir el tipus d’ensenyament dels fills, entre altres. Així, en el cas de no haver-hi consens entre els progenitors respecte a aquest aspecte, qualsevol d’ells podrà acudir a l’autoritat judicial competent a través del procediment especial de Jurisdicció Voluntària per a resoldre aquesta situació.

 

En què consisteix el procediment de Jurisdicció voluntària?

El Títol III de la Llei 15/2015, de Jurisdicció Voluntària, regula els expedient en matèria de família, entre ells els d’intervenció judicial en relació a l’adopció de mesures específiques per el supòsit de desacord en l’exercici de la pàtria potestat.

Com dèiem, en el supòsit que els progenitors no es posin d’acord amb l’elecció del centre escolar o en el seu canvi, podran acudir al procediment de Jurisdicció Voluntària on qualsevol d’ells podrà formular sol·licitud d’intervenció judicial per desacord en l’exercici de la pàtria potestat i sol·licitar que se li atorgui la facultat de decisió sobre l’elecció del centre escolar en el qual escolaritzar al menor. Cada progenitor haurà d’exposar els motius i arguments que fonamentin la seva petició.

Així, serà l’autoritat judicial qui decidirà quin dels dos progenitor tindrà la facultat per prendre la decisió sobre l’elecció del centre escolar dels seus fills/es.

 

Quin serà el jutjat competent per a resoldre aquest procediment?

Serà competent el Jutjat de Primera Instància del domicili del menor. No obstant, si l’exercici conjunt de la potestat parental hagués estat ja establert per resolució judicial, serà competent per a conèixer l’expedient de jurisdicció voluntària el Jutjat de Primera Instància que l’hagués dictat.

 

Puc iniciar aquest procediment si no tenim les mesures paterno filials regulades en sentència judicial?

Sí. Es tracta d’un procediment autònom que es pot plantejar sense que encara s’hagi presentat, o inclús no s’arribi a presentar mai, la demanda principal de divorci, separació o ruptura de parella de fet.

 

 

Si et trobes davant d’una situació similar no dubtis en contactar-nos per tal que et puguem ajudar. Des de Legal&Familia estudiem cada cas concret i oferim assessorament personalitzat i adequat a cada situació i família.

 

Mariona Arpí, advocada a Legal&Familia.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari